Threads by Instagram: revolutionair?

In een wereld waar de meeste sociale media platforms hun rol hebben uitgekristalliseerd, komt Instagram met een gedurfde en opwindende innovatie: Threads. Wat Instagram met Threads heeft gedaan, is niets minder dan het opnieuw vormgeven van het social media landschap.
 

Wat is Threads?

Threads is een nieuwe standalone app van Instagram die lijkt op Twitter, maar er is een twist. Deze app stelt gebruikers in staat om berichten, foto’s en video’s te delen die op de tijdlijn van je volgers verschijnen. Het unieke aan Threads is dat het de vertrouwde gebruikerservaring van Instagram overbrengt naar een meer tekstgebaseerde omgeving. Je bio, volgers, geblokkeerde accounts en gebruikersnaam op Instagram worden overgenomen naar Threads. Dit geeft een gevoel van consistentie en naadloosheid tussen de twee platforms.

Het mooie van Threads is dat het laat zien dat er nog ruimte is voor innovatie in het landschap van social media. Hoewel de basisstructuur sterk doet denken aan Twitter, maakt de integratie met Instagram en het overnemen van de Instagram-ervaring naar een meer tekstgebaseerd platform het een uniek en fris alternatief. Bovendien, door de keuze om Threads te positioneren als een decentrale app, kunnen gebruikers genieten van een samenspel met andere apps zoals Instagram zelf en Mastodon, wat de bruikbaarheid en connectiviteit vergroot.

Beschikbaarheid in Europa

Toch is de lancering van Threads niet zonder zijn uitdagingen. Hoewel het platform binnen 24 uur na lancering meer dan 30 miljoen gebruikers heeft bereikt, en inmiddels de grens van 55 miljoen gebruikers heeft overschreden, is het op het moment dat ik dit artikel schrijf, d.d. 7 juli 2023, nog niet beschikbaar in Europa. Dit komt omdat het nog wordt onderzocht door de Ierse Data Protection Commission (DPC) om te zorgen dat het in overeenstemming is met de EU-privacywetgeving. Ondanks deze hobbels op de weg is het duidelijk dat Threads een formidabele speler kan worden in de wereld van sociale media.

Conclusie

Persoonlijk ben ik enthousiast over de mogelijkheden die Threads biedt. Het is verfrissend om te zien dat Instagram, een gevestigde speler in het sociale media-landschap, de uitdaging aangaat om een nieuw en innovatief platform te creëren. Threads vertegenwoordigt een opwindende nieuwe richting in de wereld van sociale media, en ik kan niet wachten om te zien hoe het zich verder zal ontwikkelen.

Er waait duidelijk een nieuwe wind in het digitale landschap en ik kijk ernaar uit om te zien hoe Threads deze uitdaging aangaat. Dit is het soort innovatie dat we nodig hebben om sociale media fris en relevant te houden, en het is opwindend om deel uit te maken van deze voortdurende evolutie. Dus, terwijl we wachten op de Europese lancering van Threads, kunnen we ons alvast verheugen op de nieuwe mogelijkheden die dit revolutionaire platform ons zal bieden. 

Threads, je hebt onze aandacht getrokken. We kunnen niet wachten om te zien wat je nog meer in petto hebt!

 

Sander van Liempt, oprichter Social Roots